YUMEIHO TERAPI

  
Terapi Yumeiho adalah suatu metode untuk membetulkan posisi tulang seluruh tubuh, mengendurkan otot-otot dan jaringan sel-sel organik serta secara radikal menghilangkan penyakitnya, dengan tulang pinggul sebagai pusatnya.

Metode Yumeiho sebagai suatu terapi pemijatan, penarikan serta tekanan-tekanan vertikal dapat memulihkan sendi-sendi yang terkehel dan meletakkan kembali tulang-tulang yang mengalami dislokasi/perubahan. 

 
 
 


Sejarah Yumeiho 
Sebelum perang dunia ke-2 (1945), seorang pemuda berusia 16 tahun yang bernama Shuichi Ohno, begitu tertarik dengan seni bela diri Shaolin, kerana tertarik Shuichi Ohno datang ke Tiongkok, selama  di Tiongkok, Shuichi Ohno mempelajari terapi relokada yang merupakan sebahagian dari seni bela diri Shaolin. Beliau juga mempelajari pelbagai terapi rakyat yang meletakan dasar pembetulan tulang pinggul dengan menggabungkan bersama terapi relokada. 

Shuichi Ohno


Masayuki Saionji ( peletak dasar Terapi Yumeiho) sangat tertarik dengan metode dan penyembuhan Shuichi Ohno yang mengkagumkan. Maka, masa muda Masayuki Saionji digunakan untuk mempelajari terapi yang dilakukan oleh Shuichi Ohno. Kemudian Masayuki Saionji mengatur kembali dan menyusun atur semula metode-metode yang telah ia pelajari lebih dari 20 tahun. Atas persetujuan sang Guru (yaitu Shuichi Ohno) , Masayuki Saionji menamakan terapinya dengan nama terapi YUMEIHO yang berdasar pada terapi Thionghoa “ Zeng Ti Fa “ ( penyembuhan menyeluruh).

 
Masayuki Saionji

Manfaat Terapi Yumeiho
Terapi Yumeiho bertujuan memulihkan keseimbangan tubuh dengan  meningkatkan kekuatan tubuh dalam melawan setiap penyakit. Terapi ini boleh meningkatkan kemampuan tubuh dalam menyembuhkan diri sendiri kerana,tubuh merupakan doktor terbaik bagi setiap penyakit.